Applicatie ontwikkeling

UniteQ

Applicatie ontwikkeling: Engineering Machinebouw

In nauwe samenwerking met klanten bedenken en ontwikkelen we toepassingen in metaal en kunststof waarbij de voordelen van 3D printen zowel technisch als financieel wat opleveren. Soms zijn dat eenvoudige hulpmiddelen of gereedschap. Soms ingewikkelde onderdelen die alleen met deze techniek te maken zijn. Dus ter verbetering van bestaande ontwikkel- of productieprocessen of als onderdelen in machines of componenten.

Belangrijk is de snelle beschikbaarheid. Daarom worden deze door de klanten zelf 3D geprint of bij regionale leveranciers die wij aanbevelen.

Overige voordelen zijn: sneller ontwikkelen, testen en assembleren. Minder projecturen en (mis)communicatie. Geometrische vrijheid in ontwerpen. Snel en goedkoop in-huis 3D printen (functionele)prototypes, (demo)-onderdelen en hulpstukken. Sneller en efficiënter innovatie doorvoeren. Minder afhankelijkheid leveranciers, lagere inkoop en duurzamere bedrijfsvoering (minder transport, minder afval en kleinere aantallen).

Voorbeelden: positioneerbeugel, opnametool, doppen tbv lakken, klem, stempel, machineonderdelen, wormwiel, figuurstans, camerahouder, kabelhouder, behuizingen, kapjes, etc.

We ondersteunen met techniek (engineering, FFF/CFF, SLA/DLP/CLIP, SML, SLS/MJF, materiaalkeuze), financieel (investering scenario’s, kostprijsberekeningen) en strategisch (R&D, organisatie, certificering). Kortom: wat is technisch haalbaar en wat levert het op.

UniteQ wilt concreet weten hoe ze AM in bestaande processen en nieuwe producten gaan inzetten. Waar liggen de voordelen en de beperkingen. Vijf toepassingen zijn bedacht, getekend en 3D geprint. Na elke iteratie is printtechniek, maatvoering, sterkte en keuze van materiaal beoordeeld. Hiermee is binnen het bedrijf belangrijke eigen kennis en ervaring opgedaan. UniteQ realiseert inmiddels aanzienlijke kostenbesparingen. Ze 3D printen tools voor intern gebruik maar ook al unieke kapjes voor klanten. Duidelijk is wat AM op termijn gaat bijdragen in hun concurrentiepositie, continuïteit van de bedrijfsvoering én winstgevendheid.

Applicaties Luchtvaart

Chargerbehuizing voor Undagrid. Undagrid biedt klanten oplossingen voor realtime informatie over hun assets. Zoals bijvoorbeeld trolleys, medische apparaten of voorraden. Hun vraag is een kunststof behuizing voor chargers voor track & trace devices. Kleine oplages worden met 3D printen gemaakt. Grote series met spuitgieten. Eis is één ontwerp voor beide technieken. We hebben de engineering verzorgt. Daarna prototyping, materiaalkeuze, testen en de eerste 200 stuks in Nylon PA12.

De directie van Manders Automation ziet de potentie van AM. En ook dat de concurrenten niet stil zitten. Maar hoe past deze nieuwe techniek bij de ambities en de bedrijfsstrategie van deze machinebouwer ? Wij hielpen bij het opstellen van een AM strategie. Op basis van ambities, haalbaarheid, budget en de resultaten van zes AM toepassingen. Resulterend in drie scenario’s. Met keuzes voor techniek, financiën en organisatie. Voordelen én beperkingen zijn geanalyseerd. Zoals snelle beschikbaarheid, geometrische vrijheid, nauwkeurigheid, sterkte, reproduceerbaarheid, kostprijs en make or buy. Concrete afspraken rond het gebruik van de techniek staan in een AM handboek.